Login

Register

Login

Register

Dr. James Levine – despre beneficiile folosirii unitatilor profesionale active de lucru.
22 martie 2017
8 Beneficii ale folosirii stațiilor profesionale de muncă activă LifeSpan
24 iulie 2017

Riscurile stilului de viață sedentar

Ce este stilul de viață sedentar?

Pentru început ar fi bine să înțelegem cu toții ce înseamnă un stil de viață sedentar. Acesta este definit ca fiind stilul de viață în care individul nu face activitate fizică regulat. Unde lipsa de activitate fizică este considerate nerespectarea regulilor  Center for Disease Control (CDC), care atestă că orice individ adult trebuie să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână, sau 75 de minute de exerciții fizice intense. Cei mai mulți profesioniști din domeniul sănătății sunt de accord că 10000 de pași pe zi (aproximativ 5 mile) sunt obiectivul ideal pentru îmbunătățirea sănătății și reducerea riscurilor cauzate de sedentarism. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între 60 și 85% din populația lumii nu face suficientă activitate fizică. Lipsa de activitate fizică este al patrulea risc de mortalitate la nivel mondial.

 

Teoriile tradiționale sugerează că o dietă sănătoasă și exercițiile aerobice compensează efectele sedentarismului. Chiar dacă faci 30 de minute de exerciții pe zi nu vei putea contracara efectele aduse de lipsa de activitate pe tot restul zilei. Mai degrabă, soluția este să stai mai puțin jos și să te miști mai mult, spune Dr. Levine de la Clinica Mayo, sugerănd un obiectiv de 10000 de pași pe zi.

Efectele stilului de viață sedentar

În 2005, James A. Levine, specialist în obezitate la Clinica Mayo, a deschis drumul pentru cercetarea efectelor negative ale unui stil de viață sedentar prin publicarea unui articol în revista Science Magazine. Concluzia lui a fost că orice tip de stat așezat prelungit, fie la birou, fie la volan, poate fi dăunător, ba chiar a spus că ”boala statului jos” este boala zilelor noastre. Acum nu este nici o surpriză că statul la birou, la volan sau relaxarea pe caneapea pentru pre multe ore poate fi dăunător pentru sănătatea ta, dar surprinzător este gradul de haos ce îl cauzează organismului nostru. Corespunzător unui articol postat de John Hopkins Medicine, s-a demonstrat că lipsa de activitate fizică poate contribui la următoarele probleme de sănătate:

 

  • Lipsa de activitate fizică poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.
  • Lipsa de activitate fizică poate contribui la apariția depresiei și anxietății.
  • Lipsa de activitate fizică a fost dovedită ca fiind factor de risc pentru anumite boli cardiovasculare.
  • Oamenii care fac activitate fizică regulat sunt mai puțin susceptibili pentru a dezvolta boli coronariene cardiace
  • Oamenii care sunt mai activi sunt mai puțin susceptibili pentru a fi supraponderali sau obezi.
  • Statul prea mul jos poate cauza scăderea masei musculare.
  • Lipsa de activitate fizică este legată de hipertensiunea arterială (HTA) și nivelul ridicat de colesterol

 

La nivel mondial, se estimează că un stil de viață sedentar este responsabil de 6 % din cazurile de boli cardiace coronariene, 7 % a diabetului de tip 2, 10 % de cancer de sân şi de 10 % din cazurile de cancer de colon. De fapt, a fost raportat recent că lipsa de activitate fizică este responsabilă pentru mai multe decese anual decât fumatul.

Job-uri sedentare

Deci, de ce suntem mai sedentari decât acum 50 de ani? Principalul factor care contribuie la creșterea stilului de viață sedentar este tehnologia. Datorită tehnologiei au fost create multe moduri de transit inactiv, multe job-uri de birou și foarte multe activități care pot fi făcute stand așezat (de exepmplu: uitat la TV, navigare pe web, jocuri video, etc). În ansamblu, rata job-urilor sedentare a crescut cu 83% din 1950, iar acum job-urile ce implică activitate fizică reprezintă doar 25% din toată forța de muncă, ceea ce înseamnă cu 50% mai puțin decât în 1950. În plus săptămâna de lucru este mai lungă. La americani s-a ajuns la 47 de ore de muncă pe săptămână – cu 164 de ore mai mult pe an decât acum 20 de ani.

Veste bună este că aceasta nu trebuie să fie și soarta ta. Deşi mişcarea generală la locul de muncă este spre un cadru mai sedentar iar roboții continuă să înlocuiască locuri de muncă în care sunt necesare mai multe activităţi, tu nu trebuie să te îndrepți întracolo. Cel mai simplu mod de a creşte nivelul de activitate este de a face acest lucru la locul de muncă, un loc în care individul mediu îşi petrece până la opt sau mai multe ore așezat.

Simplu, prin schimbarea scaunului tău cu un birou cu bandă de mers sau cu bicicletă pentru câteva ore pe zi, poți reduce semnificativ efectele negative ale lipsei de activitate fizică. În termen de două săptămâni oamenii, practic pot deveni dependenți de a munci în timp ce merg, spune Dr. Levine. Trebuie doar să le dai șansa.

 

2 Comments

  1. […] statului jos” sau  stilul de viață sedentar, este un termen folosit pentru a descrie stilul de viață a persoanelor ce stau foarte mult […]

  2. […] mai important factor al stilului de viață sedentar este tehnologia. Datorită tehnologiei au fost create multe moduri de transit inactiv, multe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *